Postani član programa lojalnosti i ostvari brojne pogodnosti

Plati karticom online i preuzmi u BUZZ shopu po tvom izboru

Banca Intesa kreditnim karticama

Za sve porudžbine veće od 10.000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Buzz crew
16.01.2019.

Bow down to the CORTEZ institution!

Nike Cortez nisu patike, Cortez su legende. Prve „bombe“ ikad od meni veoma dragog Nike-a, prvobitno dizajnirane za trčanje, kasnije su viđene u svim mogućim sportskim i modnim kombinacijama. Cortez je bio hit na Olimpijskim igrama 1972. godine pa su tako i stekle svetsku popularnost. Uočile su ih, naravno, i svetske zvezde – sportisti, glumci, pevači, što im je zagarantovalo večnu slavu.

Ne bi ove patike imale staying power da nisu bile udobne, na svim podlogama, ali i savršeno jednostavno dizajnirane. Možemo čak reći da danas Nike ne bi bio ovako veliki da nije bilo Corteza.

Prvi susret sa njima imao sam sad već daleke 2005. godine, kada sam se upisao na break dance. Tada ih je nosio moj kolega i trener. Dolazim u dvoranu, onaj osećaj kada ti je sve skroz novo; break, repčuga, Cortez – ljubav na prvi pogled. I na drugi. I na treći.

Bile su (i još uvek su) ikona street style-a i hip hop kulture. 

Zapadna obala, LA, spremno ih je lansirao kroz stratosferu. Uspon LA gangsterskog repa uvodi Cortez na hip hop scenu pod imenom "Dopeman's Nikes", iz legendarne rap grupe NWA, 1987. godine. Naravno da je u tom trenutku Cortez pronašao mnogo vernih sledbenika među brejkdenserima, ali i među drugim plesačima. Tada još nije bilo sponzorskih ugovora na sve strane kao danas – ni sa sportistima ni sa muzičarima. Jedini način da znaš da je nešto novo bilo je da ih ljudi oko tebe nose, a Cortez se mnogo nosio.

Jednostavnog dizajna, preudobne, prelagane, savršene za brejk! I posle treninga ćeš u njima izgledati dobro – samo ponesi još jedan Cortez par, jer u dvoranu smeš samo u čistim patikama. Nemoj reći da ti nisam rekao.

Buzz on, 

Don Kiki

Slični članci