Postani član programa lojalnosti i ostvari brojne pogodnosti

Plati karticom online i preuzmi u BUZZ shopu po tvom izboru

Banca Intesa kreditnim karticama

Za sve porudžbine veće od 10.000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

News
25.03.2016.

Marko Djordjevic-Master Of Air

Najveći kolekcionar Air Max modela u Srbiji.
Ekstremni sportista, Graffitti umetnik, osnivač Street Life zajednice kolekcionara patika i street kulture.



„Moja fascinacija patikama počinje krajem 80-ih godina i svemogućim AIR MAG modelom koje je nosio Marty McFly, glavni junak filma „Back to the future“. Misao o tome da patika može da učini da imaš natrpirodne moći se verovatno kao klincu urezala toliko da mi je odredila i životni put da svaki segment interesovanja ima veze sa patikama.



Moji kažu da sam imao neke Nike patike na čičak kad sam bio klinac, ali toga se ne sećam, a nemam ni sliku kao dokaz. Početak 90-ih i najbolji Air Max modeli, ludo vreme i teške godine u našoj zemlji je period koji je za mene protekao samo u maštanju o patikama koje su imala neka deca iz mog okruženja. Prve ozbiljne patike koje sam dobio od roditelja kao podstrek jer sam počeo da treniram košarku, bile su Nike Air Total Max Uptempo. Vazdušni đon i gornjište leve patike imam sačuvano i dan danas. Prve Air Max patike koje sam dobio 1995. godine pred početak škole su mi ukradene iz svlačionice na času fizičkog nakon samo dve nedelje nošenja. U pitanju je bio model Classic BW beli platneni sa zlatnim znakom i teget detaljima, a majka ga je otplaćivala čekovima na 12 rata do početka sledeće školske godine.



Patike sam počeo da sakupljam 2005. godine, nešto ranije drugar je iz Pariza doneo Air Max 90 Infrared i tada je krenula potraga za bilo kojim retro modelom, ali kod nas ih, nažalost, nije bilo. Vreme dolaska prvih Air Max modela u naše radnje poklopilo se sa mojom prvom platom i od tada gotovo od svake plate je pao jedan par patika. Danas moja kolekcija broji oko 140 pari patika, pretežno Nike od kojih je oko 80 Air Max modela. Posedujem neke od prvih prvih OG izdanja iz godina kada su nastajale, a posebno sam ponosan na Air Max 95 Comet Red iz 1995. godine. Najstarija patika u kolekciji je Nike Vegas iz 1990. model koji se i u svetu jako retko može videti. Pokušavam da dođem do što više starih modela, bilo koje veličine i stanja, za sada ih je oko 20 u kolekciji, a gde i kako sam ih pronalazio su stvarno priče za sebe.



Boje Air Max-a su stvarno nešto posebno. Na primer Persian Violet, Infrared, Neon ili Volt Green, svaka boja ima priču za sebe i to je nešto što Nike definitivno izdvaja od ostalih brendova.
Moji omiljeni modeli Air Max-a su svakako OG AM History, od prvog do poslednjeg. Ovde bih još dodao i Air Max Triax Structure 91 OG koji imam u kolekciji i još 5 različitih boja istog modela.
Nešto na šta sam veoma ponosan je Street Life Facebook stranica koju sam pokrenuo 2014. Sada je to uspešna zajednica, odnosno virtuelno mesto koje je okupilo sve kolekcionare sa naših prostora i stvorilo mnogo novih kolekcionara koji su počeli da slikaju patike i njima definišu svoj stil.
Da snovi mogu postati stvarnost definitnivno se potrvdilo na mom primeru, uz puno truda, rada i iskrene ljubavi, moj hobi je postao i moj posao“.

Slični članci