Postani član programa lojalnosti i ostvari brojne pogodnosti

Plati karticom online i preuzmi u BUZZ shopu po tvom izboru

Banca Intesa kreditnim karticama

Za sve porudžbine veće od 10.000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Buzz crew
02.08.2016.

Nike Air Jordan V Retro - Borbene Patike

Spreman da izađe na crtu, Nike Air Jordan V Retro ovim reizdanjem vraća nas u vreme nastajanja prvog modela iz 1990. godine. Za mene ovo izdanje je još jedan klinački san koji postaje stvarnost, nakon nekoliko reizdanja koja sam propustio AJ V OG je konačno u kolekciji.

Drugi svetski rat i ratni borbeni avioni dizajneru Tinker Hatefield-u poslužili su kao inspiracija za ovaj model, pa tako delovi patike nose elemente koji predstavljaju delove aviona. Jezik patike predstavlja rep, a već od prvog izdanja izrađen je od Reflective 3M materijala što se zadržalo i danas. Na središnjem delu đona nalaze se oštre izbočine koje predstavljaju “shark-teeth” odnosno ajkuline zube koji su iscrtavani na borbenim avionima. Sa donje strane đona nalaze se delovi ispod prstiju i na peti, izrađeni od prozirne gume koja je mekša i bolje prijanja uz podlogu, što je veoma važno ako se patika koristi za svoju osnovnu namenu, a to je košarka. Na ovom izdanju prozirna guma je dobila plavi pigment kako bi se sprečilo ili barem smanjilo da vremenom požuti, što je slučaj na svim modelima sa „ICE“ đonom. Na ovom izdanju na peti je vraćen Nike AIR logotip umesto Jumpman-a koji je krasio prethodna reizdanja, što istinskim ljubiteljima Jordan modela daje dodatnu motivaciju da ne propuste ovo reizdanje.

Nike Air Jordan V Retro Black / Metallic Silver / Fire Red / White, model u svom originalnom izdanju za mene u ovom slučaju ne predstavlja OG skraćenicu za Original kao prvo izdanje, već Original Gangsta. Patika za košarku koja me više asocira na RAP muziku i stare spotove, nego na Michael Jordan-a na terenu. Vreme u kom su reperi snimali spotove po napuštenim garažama i fabrikama ili krovovima zgrada i ruševinama je upravo ono što mi je poslužilo kao motivacija i način na koji želim da predstavim ovu patiku.. ionako je niko neće koristiti da u njoj igra basket. Patike iz kutije u kesu, kesa na suvozačko BMW-a E30 iz 1990. godine i pravac napuštena fabrika koja je propala isto negde početkom 90-ih.

Savršeno crne bez i jedne tačkice, prva pomisao je šta da radim kada ih isprljam? Ništa, vlažna krpica i lagano brisanje i patika je uvek nova za sekund. Materijal koji lako upija prljavštinu, ali se veoma lako i čisti. Ranije u razgovoru sa drugarom Big Feet Savićevićem, prisetio sam se da im je Michael u startu stavio bele pertle, što ću možda i ja uraditi nekom prilikom čisto iz fazona, za sada idu fabrički. Gore, dole, levo, desno, par fotki i patika je puna prašine, na ovakvom mestu bilo bi i čudno da su opstale, nema veze, dobile su dušu, a ja osećaj kao da snimam spot za najtvrđi Underground RAP.

Patikari i njihove čiste patike. Ok, vadim vlažne maramice i brišem prvo gornjište, pa đon, to je samo prvi korak dok ne stignem kući i ne sredim ih cele. Večita borba, borba da ostanu čiste, imam ih to je za sada jedino važno. Osećam se odlično, a „Is it the shoes?“ pitanje Mars Blackmon-a u čuvenoj reklami iz 1990. godine i dalje je otvoreno. Šta god da je pomoglo Michael Jordan-u da bude najbolji NBA igrač svih vremena, pomoglo je i da Jordan retro modeli posle toliko godina i dalje budu najtraženiji proizvod u sneaker kulturi. Kvalitet, performanse, dizajn i priča koju nose, u mom slučaju i nostalgija. Kao što reče LMR "Blokoš gilja do cilja, na beton prijanja tika" i moje „borbene patike“ su na polici.


Maks

Slični članci