Postani član programa lojalnosti i ostvari brojne pogodnosti

Plati karticom online i preuzmi u BUZZ shopu po tvom izboru

Banca Intesa kreditnim karticama

Za sve porudžbine veće od 10.000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Buzz crew
13.05.2016.

NIKE CORTEZ

Nike Cortez model premijeru je doživeo 1972. godine neposredno pred Olimpiske igre u Nemačkoj što je automatski izazvalo veliko interesovanje javnosti za njega. Osnovna namena bila je kao trening patika za trčanje po različitim površinama, ali osnovno po betonu kako bi se sportisti mogli spremati u različitim uslovima.


Nike Cortez je nastao iz saradnje između dva osnivača Nike-a, Bill Bowerman-a i Phil Knight-a. Obojica opsednuti atletikom, upoznali su se 1957. godine: Bowerman je bio trener na univerzitetu u Oregon-u, a Knight je trčao u njegovom timu. Bowerman je verovao da atletičari zaslužuju bolju patiku za trčanje od  trenutnih koje su bile u ponudi. Potražnja za patikom je rasla neverovatno, pa je i javnost primetila da ovaj model nosi većina profesionalnih sportista, a vrhunac popularnosti dostiže na Olimpijadi u Minhenu 1972. godine.

Sada NIKE CORTEZ se smatra ključem startnog uspeha Nike-a.


Tokom proteklih 20 godina, Nike Cortez je stalno redizajniran. Postoji mnogo aspekata koji su povezani jedni sa drugima u Bowerman-ovom dizajnu: udobnost i izdržljivost patike i samog đona, koji je malo deblji, a sastoji se od gumenog dela koji izgleda kao riblja kost, i dvoslojne pene koja pruža dodatnu udobnost, apsorbuje mikro šokove pri trčanju, blago podiže petu, redukuje moguće upale Ahilove tetive.

Jedan od najvećih svetskih maratonaca je izjavio da je NIKE CORTEZ najudobnija patika ikada napravljena. Sama patika ima jednostavan izgled i dizajn: sastoji se od prepoznatljivog SWOOSH znaka koji je lociran sa unutrašnje i spoljašnje strane patike i linije koja prekriva spoljašnji deo đona do pola. Što se materijala tiče, koža je bila prvi izbor za ovaj model. Međutim, Bowerman je ubrzo shvatio da bi mogao da smanji težinu patike ako koristi prevrnutu kožu u kombinaciji sa najlonom.


2009. godine je stigao novi dizajn Cortez-a, CORTEZ FLY MOTION, koji je još više olakšao same patike FLYWIRE tehnologijom.

Nećemo zaboraviti ni veliku ulogu ovog modela u filmu ’FORREST GUMP’, gde je uz legendarnog Tom Hanks-a, Nike Cortez OG ima veoma zapaženu rolu u pretrčavanju Amerike. Danas, pored bezbroj modela namenjenih trčanju, na čijim su tehnologijama i dizajnu radili najveći svetski stručnjaci, dizajneri, isto tako i doktori, Nike Cortez pronalazi svoje mesto više kao lifestyle, a ne performace patika, što joj je nekad bila glavna namena.

 

MJ

Slični članci