Postani član programa lojalnosti i ostvari brojne pogodnosti

Plati karticom online i preuzmi u BUZZ shopu po tvom izboru

Banca Intesa kreditnim karticama

Za sve porudžbine veće od 10.000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Buzz crew
15.04.2016.

Nece da stane, ne moze da stane

Hip hop kultura nije baš najshvaćeniji pojam u današnjem društvu, posebno kod nas. Imao sam priliku da se sretnem sa različitim tipovima predrasuda, bilo da su pozitivne, ili one druge, pokret kojem pripadam, nažalost nije baš nešto u vezi čega su ljudi ispravno informisani. Zato ću za početak, šrvljnuti par suvih činjenica, čisto da probam ukratko objasniti šta je to zapravo „hip hop“, a nakon toga, videćete i zašto sve ovo što pišem i pod kojim sam to utiskom danas.

Hip Hop je dakle, kulturni pokret nаstаo u afro-američkim zаjednicаmа tokom kаsnih 70-tih godinа prošlog vekа u Njujorku. Danas se termin „hip hop“ često meša sa rep muzikom, međutim rep, ili „Mcing“ (glagol od MC – skr.: Master of ceremony) je samo jedan od četiri osnovna elementa koji čine ovu subkulturu.
Afrika Bambaataa, koji se smаtrа jednim od tvorаcа hip hopа ustаnovio je repovаnje, di-džejing, brejking i grаfiti umetnost kao četiri osnovna elementa. Bitboks (umetnost imitiranja perkusije i ritmova koristeći samo usta i glas) pojavio se kao peti i najmlađi element, a način govora, način oblačenja i uopšte način urbanog života i preživljavanja, sastavni su deo, kako to obično i biva sa kulturama.
Hip is the knowledge, Hop is the movement”, kaže KRS ONE.

Nakon što se pojavila u Južnom Bronksu, hip hop kulturа se do danas masovno proširilа i stigla do najzabačenijih delova civilizacije te konstantno raste i sjedinjava se sa različitim elementima tehnologije, umetnosti i urbanog života.

„I start thinkin’, how many souls hip hop has effected,
How many dead folks this art ressurected,
How many nations this culture connected,
Who am I to judgde ones perspective“

- COMMON

Eto ga! Nije bolelo. Bilo kako bilo, mogao bih pisati na gorepomenutu temu još jako, jako, dugo, ali hajde da ovaj put ostavim nešto i filmu koji ću vam predstaviti.

Ono na što sam od početka želeo aludirati jeste samostalni video klip dveju devojaka, koje su tek zaplovile u svet hip hop kulture. Kratak dokumentarni film u amaterskoj režiji, nastao kao odgovor na temu seminarskog rada.
Naime, pored mog novog crew-a “BUZZ”, imam i jedan koji opstaje već devet godina i u okvru kog imam plesnu školu – 2Ho4Stage. Nedavno, zadao sam domaći zadatak u našoj školi plesa... Seminarski radovi, rok dve nedelje, švrljnem par tema, nagrada za najbolje. Bez pritiska, malo istražujemo, naučimo ponešto. Kažem usput da rad može biti prezentovan u bilo kojoj formi, kao txt, pdf, audio, video, power point, monolog, performans, ma, šta god.
Jedna od tema bila je i “Can’t stop Won’t stop” po uzoru na naslov čuvene knjige o hip hop kulturi Džef Čenga.
Dve nedelje kasnije, dobijem ovo i raspametim se!
Devojke koje su se susrele sa hip hop kulturom tek nekoliko meseci ranije, svoj domaći zadatak shvatile su ozbiljno.

 

Lex

Slični članci