Postani član programa lojalnosti i ostvari brojne pogodnosti

Plati karticom online i preuzmi u BUZZ shopu po tvom izboru

Banca Intesa kreditnim karticama

Za sve porudžbine veće od 10.000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Buzz crew
02.09.2020.

WANNA BE COOL? BE A PHYSICIST

Subota popodne je, u vreme letnjeg raspusta, doba dana koje klinci najčešće provode na reci, bazenu ili negde napolju. Međutim, za momke čiju priču danas pričamo, jedna subota bila je dan rezervisan za takmičenje iz fizike. Oni su zlatna deca Matematičke gimnazije u Beogradu u svakom smislu te reči. Predstavljamo vam najjaču ekipu fizičara u Srbiji i naš novi The Coolest School CrewBogdana Rajkova, Dobricu Jovanovića, Petra Samardžića, Dušana Beguša i Strahinju Nikolića.

Kako sami kažu, oni su kul zato što mnogo vole fiziku, a za njih je ta nauka i više nego kul. Na nedavno održanoj Evropskoj olimpijadi, na kojoj je učestvovalo 250 učenika iz više od 57 evropskih i gostujućih vanevropskih zemalja, Bogdan (18) i Dobrica (17) osvojili su zlatne medalje, Petar (18) srebrnu, dok su Dušan (17) i Strahinja (18) osvojili bronzane medalje. Posebno treba napomenuti da su Bogdan i Dobrica zauzeli prva dva mesta u zvaničnom apsolutnom plasmanu, koji uključuje samo evropske zemlje, tako da predstavljaju apsolutne pobednike takmičenja evropskih ekipa.

Kada ih upoznate, prvo što vam privuče pažnju jesu njihov vedar duh, skromnost i duhovitost koji ih krase. Oni su kul tinejdžeri koji u slobodno vreme vole da igraju igrice, košarku i fudbal, plivaju, čitaju, voze bicikl i druže se sa svojom ekipom. Da, i spavanje se podrazumeva! To je još jedna aktivnost u kojoj mnogo uživaju. 

Dolaze iz nekoliko gradova u Srbiji – Dobrica i Petar su iz Beograda, Bogdan je iz Novog Sada, Dušan iz Šapca, a Strahinja iz sela Lešnica kraj Loznice, ali ih to ne sputava da ulože vredan trud i rad zahvaljujući kojima postižu najbolje rezultate u fizici.

Zbog toga je naše prvo i najlogičnije pitanje glasilo – zašto vole fiziku?

Jednoglasni su bili u odgovoru da je fizika nauka koja preuzma sve što je dobro iz matematike i uspeva da to primeni na probleme iz svakodnevnog života. Za njih je ona najzanimljivija i najmagičnija zato što najbolje opisuje sve ostale prirodne nauke, ali i zato što ima mnogo oblasti kojima se mogu baviti ne samo teorijski, nego i eksperimentalno.

Ljubav prema fizici ogleda se i u činjenici da žele da nastave da se bave naukom i da kao ekipa ne odustaju od postizanja samo najboljih rezultata.

Iako su tek godinu dana tim, odlično se poznaju, pa smo iskoristili priliku i da ih malo bolje upoznamo kao pojedince.

Najduhoviti član njihovog tima je Dobrica, mada kažu da ni Bogdan ni Petar ne zaostaju za njim. Najveći štreber? Hmmm, ako je sudeći po njhovim odgovorima Dobrica i Bogdan... I da, Dobrica je samog sebe naveo kao najvećeg štrebera, dok nas je posebno nasmejao njegov u šali izgovoren komentar – ovo je žalosno.

Svaka ekipa mora da ima i najvećeg buntovnika, a u ekipi naših fizičara to je Dušan. Pogledajte kakve smo još odgovore dobili od njih.

 

Ovi dragi, duhoviti i taaako kul momci uverili su nas da je skromnost vrlina, jer su, uprkos svemu što su postigli, i dalje tinejdžeri koji uživaju u svakodnevnim aktivnostima sa svojim vršnjacima. Nama su dokazali da su potpuno zaslužili titulu The Coolest School Crew i da je uspeh koji su postigli samo početak na putu do najviših ciljeva. A mi im na tom putu želimo još mnogo medalja i osmeha.

Slični članci