Postani član programa lojalnosti i ostvari brojne pogodnosti

Plati karticom online i preuzmi u BUZZ shopu po tvom izboru

Banca Intesa kreditnim karticama

Za sve porudžbine veće od 10.000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Buzz crew
20.06.2018.

CORTEZ NYLON

Pozdrav narode.

Ovo je kratka, ali važna priča o jednom od najpoštovanijih modela na svetu – The Cortez.

Nike Cortez patike, nastale u Oregonu, nikada ne bi ugledale svetlost dana da se dva čoveka, osnivači NIKE, Inc. nisu udružila. Bili su to Bil Bowerman, trener atletike na univerzitetu i Phil Knight, koji se takmičio u njegovom timu. Njih dvojica su ubrzo postali prijatelji, a zatim i poslovni partneri kada su uložili novac za uvoz poznatog brenda Onitsuka Tiger iz Japana, danas poznatog kao ASICS. Kompanija koju su osnovali zvala se Blue Ribbon Sport.

Bowerman je čvrsto verovao da trkači zaslužuju vrhunske patike za stazu, te je nakon nekoliko godina eksperimentisanja i dizajniranja, ovaj model patike završio 1968. godine. Cortez je zvanično predstavljen 1972. godine, kada kompanija Blue Ribbon Sport dobija ime NIKE, Inc. Te iste godine su, na OI u Minhenu, ovu patiku nosili sportisti iz SAD, a model je prodat i u velikom broju primera (preko 8000 pari). NIKE je ostvario zaradu od 800.000 dolara baš od Cortez-a, dok se dobit kompanije povećala za neverovatnih 100%. Ovo je zapravo bila prekretnica u toku istorije same kompanije, jer je upravo ovaj model postavio temelje onoga što je NIKE, Inc. danas.

Patika odiše prefinjenim izgledom i kvalitetom, jer je prevashodno namenjena za trčanje. Nylon je (kao osnovni materijal ovog modela) mekan na dodir, dok je patika lagana i veoma fleksibilna. Veliki SWOOSH je izrađen od kože i našiven na patiku na bočnim stranama. Ključ udobnosti i dugotrajnosti ovog modela leži u đonu patike. Rebrasti đon je izrađen od gume i dizajniran u stilu riblje kosti, zahvaljujući kojem patika maksimalno prijanja uz površinu. Drugi, središnji deo je napravljen od pene (ista pena se koristi za većinu namenske sportske obuće) iz dva dela, u stilu slaganja listova (jedan na drugi), te su tako na mestu gde je peta smeštena dva sloja, čiji su zadaci podizanje pete i samim tim smanjenje umora stopala, kao i apsorpcija kamenčića prilikom trčanja.

Cortez patike imaju već dugu lifestyle tradiciju i ovakav model (naravno od drugih ili sličnih materijala) su nosile i nose mnoge poznate ličnosti. One se pojavljuju u filmu „Karate Kid“, u humorističkoj seriji „Seinfeld“, kao i u filmu „The Wolf Of Wall Street“, u kojem ih nosi Leonadro Di Caprio. Ne zaboravimo da je Cortez svoju slavu doživeo i u filmu „Forest Gump“. Postoji mnogo, mnogo kolor kombinacija patike i materijala od kojih je ona izrađena.  Zanimljiv je i podatak da članovi raznih latinoameričkih narko kartela nose ovaj model i danas. Po LA-u i Meksiku se dobro prepoznaju upravo po boji Cortez patika ili po nekom detalju na njima...

Cortez ima dug istorijat i definitivno je patika koja se treba poštovati, ne samo u krugovima kolekcionara, već i ostalih zaljubljenika u patike.

Želim vam divan početak leta i jos lepše leto.

Kreško

Slični članci